Rencana Kesihatan – Masalah Kembung Perut

Sindrom Usus Rengsa atau Irritable Bowel Syndrome (IBS) bukanlah satu penyakit yang kritikal atau serius. Sungguhpun begitu, ia mengganggu aktiviti harian.
Masalah kembung perut mungkin mendatangkan kegusaran kepada empunya diri. Malu berhadapan dengan khalayak ataupun tidak tahu bagaimana menyembunyikan keadaan perut yang seperti membuncit umpama wanita hamil antara alasan utama yang diberikan.

Masalah ini seringkali mengganggu golongan dewasa, lebih-lebih lagi wanita yang berusia 25 hingga 40 tahun. Justeru, mereka sanggup mengenakan baju bersaiz besar atau berwarna gelap bagi menutup perut yang agak buncit.

Pelbagai langkah perubatan dan petua tradisional dilakukan, tetapi saiz abdomen masih tidak menunjukkan sebarang perubahan.
Menurut Pakar Perubatan dan Gastroenterologi, Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMC), Dr. Abdul Malik Jamal Buhari, kemungkinan seseorang itu mengalami masalah kembung perut adalah disebabkan sindrom Usus Rengsa atau Irritable Bowel Syndrome (IBS).

IBS melibatkan beberapa gejala gastro usus atau organ pencernaan yang penting. Ia tidak sama dengan penyakit kolitis ulseratif atau kanser dan IBS tidak menyebabkan kedua-dua penyakit tersebut.

Usus manusia adalah seperti tiub muskular dan kadangkala ia boleh mengecut terlalu kuat disebabkan beberapa perkara.

“IBS adalah gangguan fungsi usus dan bukannya struktur usus seperti sekatan, sumbatan, ketumbuhan atau tumor.

“Keadaan ini serupa dengan kes di mana seorang ahli sukan mendapat kekejangan pada otot kaki. Kejadian itu biasanya mula berlaku pada peringkat awal kehidupan dewasa atau peringkat remaja.

“Pada amnya, IBS bukanlah sejenis penyakit yang kritikal atau serius. Sungguhpun begitu, ia mengganggu aktiviti harian,” ujarnya sambil mengakui kembung perut bukanlah satu masalah serius.

Katanya, ciri-ciri sindrom tersebut dapat dirasai seperti sakit di bahagian abdomen yang kebiasaannya dilegakan oleh pengeluaran angin atau pembuangan air besar, najis bercampur mukus, cirit-birit yang biasanya berlaku pada waktu pagi dan sembelit.

Mengulas gejala penyakit tersebut, Dr. Abdul Malik berkata, setiap orang mempunyai gejala yang tersendiri. Gejala itu mungkin berpanjangan untuk beberapa hari, minggu atau berbulan-bulan.

Walaupun sesuatu gejala utama mungkin lebih ketara berbanding gejala yang lain tetapi gejala yang biasa berlaku adalah cirit-birit dan sembelit.

Spektrum kesakitan pula mungkin berbeza daripada kesakitan yang ringan sehingga sangat teruk. Kehadiran gejala itu kebiasaannya berlaku pada waktu malam ketika hendak tidur.

Adakah disebabkan stres? “Stres atau tekanan adalah perkara biasa dalam kehidupan harian. Ia memberikan banyak pengalaman dalam kehidupan seseorang.

“Keadaan stres yang keterlaluan akan menimbulkan rasa bimbang yang berterusan dan hal ini mungkin akan menyebabkan gejala-gejala penyakit.

“Masalahnya anda mengalami gejala gastro usus yang memerlukan perhatian kerana keadaan yang dialami mungkin penyakit IBS.

“Belajarlah untuk relaks. Anda tidak dapat mengelak daripada stres tetapi anda boleh membantu tubuh anda menyesuaikan diri untuk menerima keadaan tersebut,” jelasnya.

Lakukanlah senaman yang mudah untuk beberapa minit setiap hari. Regang otot-otot untuk beberapa saat, kemudian rehatkan diri. Apabila anda berasa tegang, lakukan senaman pernafasan dengan menarik nafas dalam-dalam dan kemudian menghembus keluar nafas dengan perlahan-lahan.

Bagaimana pula dengan diet? Dr. Abdul Malik memberitahu, biasanya pesakit mendapat faedah dengan meningkatkan pengambilan serat yang dilakukan secara beransur-ansur.

Kebanyakan orang boleh meneruskan cara pemakanan mereka dengan normal. Kadangkala makanan yang mengandungi susu boleh menimbulkan gejala-gejala seperti kembung perut dan kesakitan abdomen bagi individu yang tidak toleran atau sesuai dengan laktosa.

Seseorang yang mengalami kembung perut harus mengelakkan pengambilan makanan berdaun, mengunyah gula-gula getah, kekacang atau makanan dan minuman yang boleh membentuk gas.

Pakar gastroenterologi iaitu doktor yang terlatih khusus dalam merawat gangguan usus dan lain-lain organ pencernaan boleh dirujuk untuk membantu rawatan.

Perlu difahami bahawa mempunyai masalah IBS, bagaimanapun, tidak meningkatkan risiko seseorang untuk mendapat kanser kolon.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Rencana Kesihatan - Masalah Kembung Perut, 8.8 out of 10 based on 13 ratings