4 Latihan Yang Terbukti Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan Anda

Dah cuba banyak cara untuk kurus tapi belum berjaya? Boleh cuba ubat kurus yang kami rekemen ni. Klik sini untuk maklumat lanjut.

Jadi anda benar-benar mahu menurunkan berat badan dengan cepat, tapi tidak yakin bagaimana cara untuk melakukannya? Anda tahu diet sahaja tidak akan menjadikan tubuh badan anda lebih menarik. Pastinya anda tahu bahawa anda memerlukan sesuatu yang lain.
Yang anda perlukan adalah latihan! Setiap jenis sukan bagus untuk menurunkan berat badan tetapi ada latihan-latihan tertentu yang benar-benar akan mempercepatkan proses diet anda.

Untuk memasukkan latihan tersebut ke dalam jadual kehidupan anda yang sibuk boleh mencabar tetapi jangan biarkan hal itu membantutkan usaha anda.

Jadi disini kami akan senaraikan beberapa latihan yang hanya mengambil beberapa minit dari hari anda tetapi hasilnya boleh dramatik.

Namun, sebelum memulakan program latihan yang baru, adalah penting untuk menyemak dengan doktor peribadi anda untuk memastikan anda cukup sihat untuk menjalani program latihan yang berat. Setelah itu barulah anda boleh sedia untuk melakukannya.

Jangan tunggu! Mulakanlah sekarang.

Ada dua jenis sukan yang seharusnya menjadi sebahagian daripada latihan rutin anda. Yang pertama adalah aerobik dan kedua adalah latihan pertahanan(beban). Kedua-dua jenis sukan ini sangat penting kerana mereka mempunyai fungsi yang sangat berbeza.

Latihan aerobik bertujuan untuk meningkatkan denyutan jantung anda dan meningkatkan stamina. Empat bentuk yang sangat umum dalam latihan aerobik adalah:

• Berlari
• Jalan cepat
• Berbasikal
• Skipping

Latihan ini boleh dilakukan baik di luar rumah atau di dalam dengan bantuan peralatan sukan seperti treadmill dan tali skipping.

Manakala latihan beban pula bertujuan untuk membina otot serta mampu membakar lemak dengan lebih cepat . Semakin ramping otot yang anda miliki di tubuh anda, semakin cepat anda akan membakar lemak dan kalori.

Terdapat beberapa latihan cepat yang boleh anda lakukan di rumah untuk menurunkan berat badan dengan cepat, seperti:

1. Berjalan

Tak dinafikan lagi berjalan merupakan kunci untuk menurunkan berat badan. Semakin banyak anda berjalan semakin baik, cubalah untuk sekurang-kurangnya 30 minit berjalan setiap hari. Namun, penurunan berat badan lebih cepat akan dapat berlaku jika anda berjalan dua kali sehari selama 30 minit. Semakin cepat anda berjalan semakin baik kerana jantung anda akan mengepam lebih cepat.

2. Skipping

Skipping adalah latihan aerobik yang sangat baik. Hanya 50 lompatan setiap hari akan membakar kalori anda, tetapi untuk hasil yang terbaik cuba tambah 10 lompatan tambahan setiap hari sebagai rutin harian anda.

3. Step-up
Anda boleh menggunakan langkah-langkah ke belakang anda untuk yang latihan ini. Proses naik dan turun ini akan membuatkan jantung anda bergerak dengan lebih cepat dan lebih banyak kalori akan terbakar.

4. Squats (ketuk ketampi)

Squats dianggap salah satu latihan yang paling sukar untuk dilakukan jadi jangan malu jika anda hanya boleh melakukan satu atau dua sahaja. Ingat, tujuan squat adalah untuk membina dan menguatkan otot-otot serta membakar lemak lebih cepat.

Latihan-latihan di atas semua mempunyai satu kesamaan: mereka adalah latihan untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Jika anda melakukan empat latihan di atas pada setiap hari maka anda sedang menuju ke arah yang sebenar untuk menurunkan berat badan.

Kredit: Flickr

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.9/10 (52 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +24 (from 32 votes)
4 Latihan Yang Terbukti Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan Anda, 6.9 out of 10 based on 52 ratings